Sånger & instrument

november 2, 2018 - 13:11

Sång 1:

Kom kom, vi sitter och sjunger alla tillsammans (stryk benet och klappa en gång på benet och sen öka takten)

 

Sång 2:

Goddag hej hopp välkommen till alla här, goddag goddag goddag. Vi vill sjunga, vi vill dansa och ha det bra goddag goddag goddag. La la la la la la la la la la la, la la la la la la la la la la la

 

Sång 3:

Ingen här, ingen där, jag vet inte nått (från Flyg lilla fjäril)

 

Sång 4: 

Hej hej hej hej, nu sjunger vi en sång, hej hej, nu sjunger vi en sång, hej hej, nu sjunger vi en sång, alla på en gång.

Man kan även utveckla sången ytterligare, t.ex. “Hej hej nu stampar vi en sång”. “Hej hej hej nu hoppar vi en sång”. “Hej hej nu viskar vi en sång hej hej”.

Länk till sånghäfte: https://drive.google.com/open?id=1Jm_Do6nDxBpHRIWMMeN7yACLl4KfbVYh

 

Sång 5:

Nu ska vi spela på trumman, vi spelar medan vi sjunger såhär, goddag goddag hur mår du idag? Vi hoppas att du mår bra

 

Sång 6:

Nu ska vi leka namnstafett, det är så lätt att göra rätt. Jag heter X, och vad heter du?

 

Sång 7:

Hej alla, hej alla, hej alla vad kul och se er välkomna hit. – Sedan ska vi säga tre namn i taget “Hej X, Hej Y, Hej Z, vad kul och se er, välkomna hit”.

När sångstunden är slut så kan man sjunga. “Hej alla hej alla hej alla vad kul och se er, vi ses igen, vi ses nästa gång, vi ses igen, vi ses igen”.

 

Sång 8:

Titta hitåt nu alla och se på hur jag gör. Titta hitåt nu alla och se på hur jag gör. Ååååå (gör med händerna) Hålla rati hi och hålla rati ho. Hålla rati hi och hålla rati ho. Hålla rati hi och hålla rati ho, hålla rati hi och ho

Börja om från början och den här gången blir det “hålla rati hi och hålla rati ho ho (2 st HO osv). Hålla rati hi och hålla rati ho ho. Hålla rati hi och hålla rati ho ho, hålla rati hi och ho.

 

Sång 9:

Melodi: Tio små indianer

En, två, tre små grisar, fyra fem och sex små grisar, sju och åtta och nio små grisar, tio små skära grisar. Och tio nio åtta små grisar, sju och sex och fem små grisar, fyra, tre och två små grisar en enda liten skär gris

 

Sång 10:

Håll upp fem fina fåglar (fem fingrar).

Fem fina fåglar satt på en gren, och en flög iväg och då var det bara en, två, tre, fyra fåglar kvar.

Fyra fina fåglar satt på en gren, och en flög iväg och då var det bara en, två, tre fåglar kvar.

Tre fina fåglar satt på en gren, och en flög iväg och då var det bara en, två fåglar kvar.

Två fina fåglar satt på en gren, och en flög iväg och då var det bara en fågel kvar.

En fin fågel satt på en gren, och den flög iväg, och då var det bara grenen kvar.

 

Sång 11:

Jag öppnar fönstret och tittar ut, hej vädret här är jag. Jag öppnar fönstret och tittar ut, hej vädret här är jag. Hej vädret här är jag, det är (soligt/vindigt/kallt/regnigt osv) idag, hej vädret här är jag, det är (upprepning) idag.

 

Sång 12:

Gungar lite grann, gungar lite grann, gungar lite bak och lite fram. Gungar lite grann, gungar lite grann, gungar lite bak och lite fram.

 

Sång 13:

Okej vi sitter här i båten nu. Och så tar vi tag i årorna och det är lite tung i början.

Här sitter vi och ror, i vår lilla båt.. Sjön är stor, väldigt stor och det kommer vågor. Stor våg (man ramlar sittandes bakåt), liten våg (kommer upp igen), stor våg, liten våg, stor våg, liten våg, vatten går i vågor. (När det kommer stora vågor så hamnar vi alltså sittandes bakåt sittandes så vi hamnar med ryggen mot golvet och sedan kommer vi upp igen på “liten våg”)

 

Sång 14:

När kråkorna klappar i takten.. (vi klappar till sången). Sedan är det myrorna som klappar i takten och då går det jätte fort. (När myrorna klappar i takten så blir den alldeles för kort). Och när älgarna klappar i takten så går det långsammare. (När älgarna klappar i takten så blir den alldeles för lång)

 

Sång 15:

Här ligger vår lilla fru katt, och magen är alldeles platt. Men hon har just fått sex små barn som sover hela dagen.

 

Sång 16:

Klappa händerna så fort du kan, klappa händerna så fort du kan, klappa bakom och klappa fram.. Klappa magen litegrann

 

Sång 17:

Tio ballonger och en igelkott, tio ballonger och en igelkott, och den ena sa pang, och den andra sa pang och så var det bara en, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta ballonger och en igelkott, åtta ballonger och en igelkott och den ena sa pang, och den andra sa pang, och så var de bara en, två, tre, fyra, fem, sex ballonger och en igelkott… (osv)

När vi kommer till fyra och sedan två ballonger så blir det “Och så var det bara igelkotten kvar. Och så sticker de ut sina taggar och säger SCHHHHHHHHH”

 

Sång 18:

Huvud, axlar, knä och tå, mage lår. Ögon, öron, kinden klappen får. Huvud axlar, knä och tår, mage lår

 

Sång 19:

Först ska jag bygga en trapp på mitt hus, nu är trappen klar. Sen ska jag bygga en dörr på mitt hus, nu är dörren klar. Sedan ska jag bygga ett tak på mitt huvud, nu är taket klart. Sen ska jag bygga en vägg på mitt hus, nu är väggen klar. Sen ska jag bygga ett golv på mitt hus, nu är golvet klart. Kommer du in genom dörren min…. Så stänger jag såklart! (Så stängs dörren) Håll för näsan och säg: “Aj aj släpp ut mig”

 

Sång 20:

Ge din katt en träsko, så att man kan höra när den kommer, katter borde klampa så att man kan sticka därifrån.

 

Sång 21:

Sedan är vi “royalty” vi sträcker på oss och känner stolthet. Vi går runt som kungar, prinsessor, prinsar osv medan vi lyssnar på musik.

 

Sång 22:

Vi formar ett tåg tillsammans. Nu kommer tåget oh yeah… Tåget åker ut i staden osv. Sedan bryter vi oss loss mellan och improviserar. Vi är tåg men improviserar på plats.

 

Sång 23:

Vi bygger ett torn, det blir högre och högre, vi bygger det enda upp till vårt tak men tornet det svajar och det vajar och det skakar och det knakar och det faller ihop med ett brak. Oj oj oj oj oj! Vad ska vi göra nu?

 

Sång 24:

Det hängde ett äpple på en gren och lyste i solens sken. Men en dag föll det ner, men jag tog upp det och åt upp det. Sen var det inge mer.

 

Sång 25:

Alla barn får en liten sjal eller en tygbit som de kan svinga i luften. Sätt på musik. Barnen får röra sig till musiken och göra ”fågeln” (lyft upp sjalen och låtsas att det är en fågel), ”ormen” (lägg sjalen mot golvet och låtsas att det är en orm).

 

Sång 26:

Alla får tillsammans sjunga ”Bamse”. Låt sedan barnen sjunga sången igen medan de gestaltar olika bamsekaraktärer. Glada Bamse, Rädda/försiktiga Lilleskutt, Trötta Skalman, Arga Vargen.

 

Musikmaterial: Självlysande ägg, klaves (tänk korv med bröd, håll i mitten på pinnen), tamburin, cabasa (rör handleden), cymbal, koklocka, jembe, “gurka”, regnrör, sjalar

OBS! Det här tipset ingick i min förskollärarutbildning.

Kommentera

Kommentera

Vad letar du efter?